ЈП Комунална Хигиена - Скопје

  / Историјат / „Комунална“ во 1944 година со 243 работници

„Комунална“ во 1944 година со 243 работници

 

„Комунална“ во 1944 година со 243 работници

 

Уште на првата седница на Народноослободителниот одбор на град Скопје, одржана во ноември 1944 година било посветено внимание на хигиената на градот, па затоа веднаш била активирана севкупната комунална дејност, од уредување до чистење на улиците и разурнатите куќи.

Уште на првата седница на Народноослободителниот одбор на град Скопје, одржана во ноември 1944 година било посветено внимание на хигиената на градот, па затоа веднаш била активирана севкупната комунална дејност, од уредување до чистење на улиците и разурнатите куќи. Така, во Одделението за комунална хигиена на Град Скопје во 1944 година веќе работеле 243 работници со 43 запрежни коли, две прскалки со запрега и еден камион од три тони за изнесување на фекалии. Во следните години бројот на моторните возила се зголемил на 30 како резултат на подарени камиони од страна на армијата. Биле тоа главно возила за изнесување на смет од градот.

По ослободувањето, во составот на веќе постоечкото одделение, се формираат и коларокотачка, сарачка и механичарска работилница, за изработка и поправка на колите. Во овој период, отсекот за комунална хигиена располагал со 80 запрежни коли и 120 коњи, шест цистерни за изнесување на фекалии и две цистерни за прскање на улиците.

Поради забрзаната изградба на разурнатиот град, бројот на вработените во 1964 година се зголемил на 413, а во 1971 година на 503 вработени.

Важно е да се напомене и дека во 1965 година почнува забрзано модернизирање на возниот парк, при што се купени пет специјални возила со кука и осум авто-цистерни под вакуум за миење на јавно-прометните површини. Во 1971 година бројот на возилата е зголемен за уште пет возила со кука, осум специјални возила за транспорт на ѓубрето од типот Шкода, седум авто-цистерни и една правосмукалка за чистење на уличните површини. Во периодот од 1950 до 1968 година, во тогаш веќе комуналното претпријатие „Градска чистота“, соодветно и нужно внимание му се посветувало и на подобрувањето на животниот стандард на вработените. Па така, се градат 20 еднособни станови за работниците, се формира амбуланта и менза за опшествена исхрана, се гради одморалиште во Претор и одморалиште во Улцињ во Црна Гора, во кои престојувале и се одморале вработените и нивните семејства.

[ среда, 14 јули 2010 ] [ 2110 ]

 

Историјат

Политика на користење колачиња (cookies) Политика на приватност
Back to top
Close Offcanvas Sidebar