Политика на користење колачиња (cookies)

Оваа Политика на  користење на колачиња (cookies) има за цел да обезбеди информација  на корисниците на  оваа  веб страницата како  би разбрале  што се колачиња (cookies), зошто и на каков начин се користат. 

Што се колачиња (cookies)?

Колачиња (cookies) се мали текстуални датотеки што се сместуваат  во вашиот компјутер или мобилен телефон од страна на веб страниците кои ги посетувате. Колачиња (cookies) можат да бидат постојани или привремени. Постојаните cookies остануваат на вашиот  компјутер и тогаш кога ќе го исклучите  пребарувачот, а  привремените  cookies се бришат штом го затворите интернет пребарувачот.  Cookies се користат  за различни цели, како на пример   за да се обезбеди персонализирана/приспособена  содржина на веб страницата и да се прикаже навигациска историја на истата, потоа за да се запомнат активностите и преференции на корисникот( вклучувања, јазични преференции, големина на фонт или приказ на веб страницата).

Каков вид на колачиња (cookies) користиме ?

Со цел да се задржи состојбата на корисникот, користиме постојани колачиња(cookies) кои го паметат пребарувањето.

 

Зошто  користиме колачиња (cookies)?

 

На оваа веб страница користиме  колачиња (cookies) од следните причини?

- за техничко функционирање на веб страницата;

- за собирање збирни  и анонимни статистицки податоци;

- за да се запомнат вашите преференции како да се прикажува веб страницата,контраст на боја или големина на фонтот и  други преференции за параметрите на екранот;

 

Кога ја посетувате нашата веб страница користиме услуга на трета страна Google Analytics  Колачињата поставени поставени од Google Analytics   имаат за цел да го анализираат веб сообраќајот. Информациите што се користат се во збирна форма и нивната цел е да  ги подобрат перформансите на  нашата веб страница(аналитички cookies).

 

Кога ја посетувате нашата веб страница за секој корисник се  креираат логови за: (IP) адреса, вид на пребарувач, вид и модел на уред од кој пристапувате  на веб страницата, страните кои ги посетувате  и времето кое го минувате на  на секоја страна, URL на страната која ве префрлила на нашата  веб страница, како и термините  кои се употребувани  за да ја најдете страната на ЈПКХС, јазикот на пребарувачот којшто го користите, држава(се одредува преку  IP адресата).

Серверские логови автоматски се бришат во рок од 30 дена, освен ако е потребно подолго задржување заради  истражување на некој  злонамерен напад или вирус.

Одржувањето на серверите, активностите коишто се споведуваат на нашата веб страница, вклучувајќи ги логовите кои се креираат, како и анализирањето на податоците што се пренесуваат од посетите, се  извршуваат од страна  на стручен надворешен одржувач.

Одржувачот врши превентивно, интервентно одржување на  веб страницата, како и адаптивно одржување на веб страницата, во согласност со  прописите за заштита на личните податоци , техничката спецификација и договорот за одржување на веб страницата.

 

Mожете  ли  да  ги управувате и подесувате колачињa (cookies)?

Некои  cookies што ги користи нашата веб страница испорачани се од нас,  а други пак се испорачани од трети страни, кои даваат услуги во наше име. 

Корисникот може да ги блокира и избрише  колачињата, но треба да се има  в предвид  дека корисникот можеби нема  да биде во можност да ги користи сите предности на нашата веб страница.

Корисникот може да ги смени подесувњата на cookies испорачани од трети страни.

Посетете ги следните линкови и прочитајте како се подесуваат cookies во различни пребарувачи.

Chrome

Firefox

Internet Explorer

Safari

Opera

 

Со понатамошна навигација на оваа веб страница корисникот се согласува да користи cookies  и потврдува дека ја разбира оваа  Cookie политика.