02 321 66 44    08-20MKALEN
Почетна         Вести

Вести

 

 

ЈП Комунална хигиена-Скопје секогаш во служба на граѓаните!

ЈП Комунална хигиена-Скопје продолжува со секојдневно машинско миење на булеварите и улиците во нашиот град. Денеска тоа го направивме на еден поинаков начин. Секогаш во служба на граѓаните, за наше добро!

ЧЕСТИТ ОСМИ СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСНОСТА

ЈП "Комунална хигиена"-Скопје на сите граѓани им го честита Осми септември - Денот на независноста. И во иднина, наша насока и стремеж нека биде животот во една суверена и успешна европска држава.

ВО ПРЕСРЕТ НА ПРАЗНИКОТ КУРБАН БАЈРАМ

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ АПЕЛИРА ДО ВЕРНИЦИТЕ ДА НЕ ОДЛАГААТ ОРГАНСКИ ОТПАД НА ЈАВНИ ПОВРШИНИ

ИНТЕНЗИВНО ОПОЖАРУВАЊЕ НА КОНТЕЈНЕРИТЕ НА СКОПСКИТЕ УЛИЦИ!

Во текот на изминатите три дена од страна на непознати сторители се опожарени осум контејнери на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.

АЈДЕ ЗАЕДНО ДА ЈА ЗАШТИТИМЕ НАШАТА ЖИВОТНА СРЕДИНА

ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје организираше еко-манифестација во ООУ „Невена Георгиевска“-Дуња.

ИСЧИСТЕНИ ТРИСТА КУБНИ МЕТРИ ОТПАД ОД ДИВИ ДЕПОНИИ НА ЈАДРАНСКАТА МАГИСТРАЛА

Апелираме до стопанските субјекти и угостителските објекти да ни помогнат да ја одржиме хигиената и чистотата на Јадранската магистрала!

АПЕЛ ДО СКОПЈАНИ СОВЕСНО ДА ПОСТАПУВААТ СО ГРАДЕЖНИОТ ОТПАД

АПЕЛИРАМЕ ДО ГРАЃАНИТЕ ГРАДЕЖНИОТ ОТПАД ДА НЕ ГО ОДЛАГААТ ВО КОНТЕЈНЕРИТЕ!

АПЕЛ ДА ПРЕСТАНЕ ПАЛЕЊЕТО И УНИШТУВАЊЕТО НА КОНТЕЈНЕРИТЕ НА СКОПСКИТЕ УЛИЦИ!

Во месеците јануари и февруари 2019, од страна на непознати лица се опожарени вкупно 40 контејнери на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.

ГРАДЕЖНИОТ ОТПАД НЕ СМЕЕ ДА СЕ ИСФРЛА ВО КОНТЕЈНЕРИТЕ

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ АПЕЛИРА ДО ГРАЃАНИТЕ НА СКОПЈЕ СОВЕСНО ДА ПОСТАПУВААТ СО СВОЈОТ ГРАДЕЖЕН ОТПАД.

ИНТЕРВЕНТНИ МЕРКИ ЗА НАМАЛУВАЊЕ НА АЕРОЗАГАДУВАЊЕТО

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ СПРОВЕДУВА МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ГРАДОТ

ЗАПАЛЕНИ ДЕСЕТ КОНТЕЈНЕРИ ВО ПРАЗНИЧНИТЕ ДЕНОВИ

За време на новогодишните празници, вкупно десет садови за собирање на комуналниот отпад на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје беа запалени и уништени во целост.

ЧИСТЕЊЕ НА ЦЕНТРАЛНОТО ГРАДСКО ПОДРАЧЈЕ И ПЛОШТАДОТ ПО ЗАВРШУВАЊЕТО НА НОВОГОДИШНАТА ПРОСЛАВА

Секоја година, на први јануари, по завршувањето на новогодишната прослава екипите на ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје го собираат отпадот, го чистат и го метат градскиот плоштад.

ОТЧЕТ ЗА АКТИВНОСТИТЕ НА ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“- СКОПЈЕ ВО 2018 ГОДИНА

На прагот на новата година, пред претставниците на медиумите презентиравме отчет за резултатите од работењето на ЈП „Комунална хигиена“- Скопје во 2018-та година и ги најавивме нашите следни проекти.

Едукативна еко-манифестација во ООУ „Исмаил Ќемали“

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје организираше уште една едукативна еко-манифестација посветена на селектирањето и рециклирањето на отпадот.

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје подготвени за расчистување на снегот и мразот

Во текот на вчерашната ноќ и денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје го расчистуваа нападнатиот снег на булеварите и улиците во сите скопски општини.

Директорот Шабани донираше новогодишни пакетчиња за пациентите на Kлиниката за детски болести

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, во празничните денови не ги заборави оние на коишто вниманието и грижата им се најпотребни.

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ ДИВА ДЕПОНИЈА ВО ОПШТИНАТА САРАЈ

ЈП „Комунална хигиена“- Скопје денес спроведе акција за чистење огромна дива депонија лоцирана во близина на изворот Рашче, во скопската општина Сарај.

Расчистена уште една дива депонија!

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во текот на денешниот ден расчистија уште една дива депонија .

Еко-манифестација во ООУ „Димитар Поп Георгиев Беровски“

Секогаш сме тука за да ги едуцираме најмладите!

ДА ПРЕСТАНЕ ПАЛЕЊЕТО И УНИШТУВАЊЕТО НА КОНТЕЈНЕРИТЕ!

Во првите десет месеци од годинава, на улиците на градот Скопје се целосно запалени вкупно 66 контејнери за собирање на отпадот.

КАБАСТИОТ ОТПАД НЕ СМЕЕ ДА СЕ ИСФРЛА НА ЈАВНИ ПОВРШИНИ!

ЈП „Комунална хигиена“ апелира до граѓаните на градот Скопје кабастиот отпад - стариот мебел, електронските и електричните апарати - да престанат да ги одлагаат на јавни површини и покрај садовите за собирање на комуналниот отпад.

ДИРЕКТОРОТ ШАБАНИ СЕ СРЕТНА СО ЕНА МИТРЕВСКА

Младата Ена Митревска, вработена во ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, е членка на групата танчери со Даунов синдром коишто како дел од македонската пара-денс репрезентација го освоија првото место на неодамна одржаното Светско првенство во модерни танци во Полска.

ДИРЕКТОРОТ АБДУСАМЕД ШАБАНИ ВО ОФИЦИЈАЛНА ПОСЕТА НА БОРДО

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, во периодот 7-9 ноември 2018 година, беше во официјална посета на градот Бордо, Република Франција.

ОБУКА НА ВРАБОТЕНИТЕ ВО СЕКТОРИТЕ ЈАВНА И ИНДИВИДУАЛНА КОМУНАЛНА ХИГИЕНА

Во насока на спроведување на препораките од работната посета на скопскиот градоначалник, Петре Шилегов, на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, во текот на изминатата недела беше извршен засилен надзор на работата во секторите Јавна комунална хигиена и Индивидуална комунална хигиена.

СКОПСКИОТ ГРАДОНАЧАЛНИК ПЕТРЕ ШИЛЕГОВ ВО РАБОТНА ПОСЕТА НА ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ

Градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, во текот на денешниот ден реализираше работна посета на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје расчисти 3060 кубни метри отпад од диви депонии во период од една година

На територијата на градот Скопје секојдневно се создаваат диви депонии како резултат на неправилното одлагање на отпадот на јавни површини од страна на граѓаните.

JП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ И „ВОЛОНТЕРСКИ ЦЕНТАР СКОПЈЕ“ ПОТПИШАА МЕМОРАНДУМ ЗА СОРАБОТКА

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, и директорот на Здружението за волонтеризам „Волонтерски центар Скопје“, Никола Станкоски, денеска потпишаа Меморандум за соработка.

КОРЕКТНО ИНФОРМИРАЊЕ НА ЈАВНОСТА ЗА АКТИВНОСТИТЕ НА ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, го демантира написот објавен на 24.10.2018, на порталот skopjeinfo.mk, под насловот „Скопска салата“, каде што се изнесени неточни тврдења во врска со активностите на Претпријатието во скопската населба Ченто.

ПРОДОЛЖУВА РАЧНОТО МИЕЊЕ НА СКОПСКИТЕ БУЛЕВАРИ И УЛИЦИ

Вчеравечер екипите на ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје продолжија со активностите за рачно миење на булеварите и поголемите улици на територијата на општината Центар.

ГЕНЕРАЛНА АКЦИЈА ЗА РАЧНО МИЕЊЕ НА СКОПСКИТЕ БУЛЕВАРИ И УЛИЦИ

Вчеравечер екипите на ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје започнаа генерална акција за рачно миење на булеварите и поголемите улици на територијата на градот Скопје.

ВИШОКОТ ХРАНА МОРА ДА СТИГНЕ ДО ГЛАДНИТЕ И СИРОМАШНИТЕ

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, денеска учествуваше на Јавната презентација и тркалезна маса на тема „Национално и европско законодавство и политики кои се однесуваат на фрлањето храна: Дали ни е потребен нов Закон против фрлање храна и/или промена на дел од постоечките закони?“.

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ ОГРОМНА ДИВА ДЕПОНИЈА ВО НАСЕЛБАТА ЛИСИЧЕ

Во рамките на координирана акција со Инспекторатот на Градот Скопје, во текот на вчерашниот ден екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за чистење на огромна дива депонија лоцирана во приватен двор во скопската населба Лисиче.

Едукативна манифестација за селектирање и рециклирање на отпадот во ООУ „Дитурија“

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје, Абдусамед Шабани и градоначалникот на скопската општина Сарај, Блерим Беџети, денеска го означија почетокот на едукативната манифестација посветена на селектирањето и рециклирањето на отпадот, во организација на ООУ „Дитурија“ од скопската општина Сарај.

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје освои седум пехари на „КОМУНАЛИЈАДА 2018“

Во периодот 11-14 октомври 2018 година, во Охрид, се одржаа 25-тите традиционални Синдикални игри на СУТКОЗ при ССМ на РМ – „Комуналијада“, на коишто земаа учество и 150 вработени на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.

Десет бездомни кучиња вдомени во рамките на акцијата „ВДОМИ – НЕ КУПУВАЈ!“

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во периодот 4-10 октомври 2018 година, организираше отворени денови во Стационарот за бездомни животни „Вардариште“.

СООПШТЕНИЕ ДО КОРИСНИЦИТЕ

Почитувани, би сакале да ве известиме дека корисниците на услугите на ЈП „Комунална хигиена“ - Скопје и ЈП Водовод и канализација - Скопје коишто имаат заостанат долг за потрошена вода и смет (тужен и редовен), ќе имаат можност да го платат без пресметана камата за задоцнето плаќање.

АКЦИИТЕ НА ЕКО-ПАТРОЛАТА ЗНАЧИТЕЛНО ЈА НАМАЛИЈА ПОЈАВАТА НА ДИВИ ДЕПОНИИ

Координираните акции на Еко-патролата на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје и комуналните редари од Инспекторатот на Градот Скопје резултираа со значително намалена појава на диви депонии и непрописно одлагање отпад од страна на граѓаните.

JП „Комунална хигиена“-Скопје потпиша Меморандум за соработка со организацијата „Храна за сите – БХМ – Скопје“

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, и директорот на Организацијата за поддршка и помош на социјално исклучени и сиромашни граѓани „Храна за сите – БХМ – Скопје“, Душко Христов, денеска потпишаа Меморандум за соработка.

Акција за вдомување бездомни кучиња во Стационарот „Вардариште“ ВДОМИ – НЕ КУПУВАЈ!

Во рамките на одбележувањето на Светскиот ден посветен на заштитата на животните - 4 октомври, ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во периодот од 4 до 10 октомври 2018 година, ќе организира отворени денови во Стационарот за бездомни животни „Вардариште“.

АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА СТАРАТА СКОПСКА ЧАРШИЈА

Во текот на вчерашниот и денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје реализираат акција за чистење на Старата скопска чаршија.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА ЦЕНТАР

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, во координација со Градот Скопје и ЈП „Паркови и зеленило“, започна акција за генерално чистење на скопската општина Центар.

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнува со редовни активности во урбаниот дел на општината Сарај и во СРЦ „Матка“

На прес-конференцијата што денеска се одржа во СРЦ „Матка“, во присуство на градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов и градоначалникот на општината Сарај, Блерим Беџети, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани ја информираше јавноста дека ЈП „Комунална хигиена“-Скопје од први октомври ќе врши собирање и транспортирање на комуналниот отпад на урбаниот дел на територијата на општината Сарај, и тоа во населените места: Сарај, Љубин, Кондово, Крушопек, Лока, Грчец, Шишево, Глумово, Долна Матка, Арнакија и Рашче, како и во СРЦ „Матка“.

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје учествуваше на Европската недела на мобилност

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје со своите вработени и оваа година зеде учество во Европската недела на мобилност, приклучувајќи се на големото велосипедското дефиле што се одвиваше по скопските улици.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје денеска започна акција за генерално чистење на скопската општина Шуто Оризари.

JП „Комунална хигиена“-Скопје и Институтот за социолошки и политичко- правни истражувања потпишаа Меморандум за соработка

Водени од потребата за остварување поблиска соработка изразена преку заедничка реализација на научно-истражувачки и апликативни проекти, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, и директорката на Институтот за социолошки и политичко-правни истражувања (ИСППИ), проф. д-р Наташа Габер-Дамјановска, потпишаа Меморандум за соработка.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА БУТЕЛ

„Комунална хигиена“-Скопје, во координација со Градот Скопје и ЈП „Паркови и зеленило“ денеска започна повеќедневна акција за генерално чистење на скопската општина Бутел.

НОВИ КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ ВО СТАЦИОНАРОТ „ВАРДАРИШТЕ“

Кучињата од фотографиите во моментот се наоѓаат во стационарот за бездомни животни „Вардариште“ и чекаат да бидат вдомени.

ОДГОВОРНОСТА Е НАША, ЗА ПОЧИСТО СКОПЈЕ!

Масовна акција за чистење на администрацијата на ЈП „Комунална хигиена“

ЕКО-ПАТРОЛАТА ВО ЗАЕДНИЧКИ АКЦИИ СО КОМУНАЛНИТЕ РЕДАРИ И ИНСПЕКТОРИТЕ НА ГРАДОТ СКОПЈЕ

Вработените во Eко-патролата на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во координација со комуналните редари и комуналните инспектори при Инспекторатот на Градот Скопје, започнаa заеднички акции во сите скопски општини.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА ГАЗИ БАБА

Во текот на денешниот ден започна акција за генерално чистење на општината Гази Баба.

ЧЕСТИТ ОСМИ СЕПТЕМВРИ - ДЕН НА НЕЗАВИСНОСТА НА РМ

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани, на сите граѓани на РМ им го честита Осми септември - денот на независноста и самостојноста на нашата татковина.

СПРОВЕДЕНИ АКТИВНОСТИ ВО ОПШТИНАТА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во текот на летниот период спроведоа акција за генерално чистење на општината Ѓорче Петров.

AКТИВНОСТИ ЗА ЧИСТЕЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ ЦЕНТАР „МАТКА“

Во текот на изминатите три месеци, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во повеќе наврати реализираа акции за генерално чистење на спортско-рекреативниот центар „Матка“.

ЗАПОЧНУВА МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА АЕРОДРОМ

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, директорот на ЈП „Паркови и зеленило“, Ардијан Муча и градоначалникот на општината Аеродром, Златко Марин, денеска го најавија почетокот на масовната акција за генерално чистење на оваа скопска општина.

КАМПАЊА ЗА ПОДИГНУВАЊЕ НА ЈАВНАТА СВЕСТ ЗА ОДРЖУВАЊЕТО НА ХИГИЕНАТА ВО ОПШТИНАТА ЧАИР

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, денеска учествуваше во кампањата за подигнување на јавната свест за одржувањето на хигиената и чистотата и правилното третирање на отпадот, што беше промовирана по иницијатива на градоначалникот на општината Чаир.

ТРИДНЕВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНАТА КИСЕЛА ВОДА

Во текот на изминатите три дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје реализираа акција за генерално чистење на општината Кисела Вода.

ЧЕСТИТКА ПО ПОВОД ПРАЗНИКОТ УСПЕНИЕ НА ПРЕСВЕТА БОГОРОДИЦА

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, на сите православни христијани им го честита празникот Успение на Пресвета Богородица.

ОТСТРАНЕТА ДИВА ДЕПОНИЈА ВО ОПШТИНАТА ШУТО ОРИЗАРИ

Во скопската општина Шуто Оризари, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во текот на денешниот ден во целост расчистија вкупно 390 кубни метри дива депонија, составена од градежен шут, кабаст отпад и мешан комунален отпад.

Шестмечесен пресек на активностите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје

Во периодот јануари-јуни 2018 година, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје собраа и транспортираа вкупно 74.301 тони комунален отпад од скопските домаќинства во урбаниот и во руралниот дел на градот.

ЧЕСТИТ КУРБАН БАЈРАМ

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани, на сите верници од исламската вероисповед им го честита празникот Курбан Бајрам.

МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА ОПШТИНА ЧАИР

Во текот на денешниот ден екипите на ЈП „Комунална Хигиена" во соработка со Град Скопје, општина Чаир и ЈП “Паркови и зеленило” започнаа масовна акција за генерално чистење на главните и споредните улици во општина Чаир.

ЗАПОЧНА МАСОВНА АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА СКОПЈЕ

Во текот на денешниот ден екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во соработка со Градот Скопје, скопските општини и јавното претпријатие „Паркови и Зеленило започнаа масовна акција за генерално чистење на сите градски и општински улици, како и парковите во Скопје.

КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ ИЗВРШИ ПЕРЕЊЕ, ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ЗАМЕНА НА КОНТЕЈНЕРИТЕ ВО ПЕТ СКОПСКИ ОПШТИНИ

Во текот на изминатите неколку седмици, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје реализираа акција за перење и дезинфекција на контејнерите за исфрлање на комуналниот отпад со зафатнина од 1,1 м3, поставени во општините Ѓорче Петров, Карпош, Центар, Чаир и Кисела Вода.

ЧИСТЕЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ ЦЕНТАР „МАТКА“ ВО ПРЕСРЕТ НА ЕВРОПСКОТО КАЈАКАРСКО ПРВЕНСТВО

Во пресрет на Европското првенство во кајак што во периодот од 28 јули до 5 август 2018, се одржува во спортско-рекреативниот центар „Матка“, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, денеска и во текот на изминатите неколку дена вршеа чистење на целокупниот простор на Центарот.

ЗАПОЧНА ПЕРЕЊЕ, ДЕЗИНФЕКЦИЈА И ЗАМЕНА НА КОНТЕЈНЕРИТЕ ВО ОПШТИНАТА ЃОРЧЕ ПЕТРОВ

Во текот на денешниот ден, во општината Ѓорче Петров, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за перење и дезинфекција на сите поставени контејнери за исфрлање на комуналниот отпад со зафатнина од 1,1 м3.

УШТЕ ЕДНА АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА КЛИНИЧКИОТ ЦЕНТАР ВО СКОПЈЕ

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа уште една акција за чистење на просторот во Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје.

СТРАТЕГИЈА ЗА СПРАВУВАЊЕ СО НЕПРАВИЛНОТО ОДЛОЖУВАЊЕ НА КАБАСТИОТ ОТПАД ВО ГРАДОТ СКОПЈЕ

Во текот на денешниот ден, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, одржа прес-конференција во Центарот за селекција на отпадот во Карпош, во чиишто рамки ја презентираше Стратегијата за решавање на проблемот со неправилното одложување на кабастиот отпад во градот Скопје.

ЈП „Комунална хигиена“-Скопје се стекна со Сертификат MKC EN ISO 9001:2015

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, со задоволство ја информира јавноста дека на 19.06. 2018 година, Претпријатието се стекна со меѓународен Сертификат на системот за менаџмент со квалитет, согласно со барањата на стандардот MKC EN ISO 9001:2015.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ УЧЕСТВУВА ВО УРЕДУВАЊЕТО НА ПРОСТОРОТ ВО ЗООЛОШКАТА ГРАДИНА ВО СКОПЈЕ

Во текот на изминатите два дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје учествуваа во акцијата за уредување на просторот во Зоолошката градина, организирана од Градот Скопје.

ЗАПОЧНУВА ДА ФУНКЦИОНИРА ЦЕНТАРОТ ЗА СЕЛЕКЦИЈА НА ОТПАДОТ ВО ОПШТИНАТА КАРПОШ

Во текот на денешниот ден, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани и градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, одржаа прес-конференција во Центарот за селекција на отпадот во Карпош, во чиишто рамки ја информираа јавноста за големата акција за расчистување на насобраниот кабаст отпад од овој простор, што се одвиваше во текот на изминатата недела.

Директорот на ЈП Комунална Хигиена - Скопје, Абдусамед Шабани

По завршувањето на Светиот месец на постот Рамазан, директорот на ЈП „Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани, на сите верници од исламската вероисповед им го честита големиот празник Рамазан Бајрам, посакувајќи им мир, среќа, бериќет и радост во семејството. За многу години Бајрам! Бајрам мубарек олсун!

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА СПОРТСКО-РЕКРЕАТИВНИОТ ЦЕНТАР „МАТКА“

Во координација со општината Сарај, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје денеска спроведоа акција за генерално чистење на спортско-рекреативниот центар „Матка“.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ ИНТЕРВЕНИРАШЕ ВО РАСЧИСТУВАЊЕ НА СКОПСКИТЕ УЛИЦИ ПО ОБИЛНИТЕ ДОЖДОВИ

По обилните дождови и невремето што попладнево го зафати главниот град, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ –Скопје со вонредни активности интервенираа во расчистување и санирање на предизвиканите штети на улиците во речиси сите скопски општини.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА КЛИНИЧКИОТ ЦЕНТАР „МАЈКА ТЕРЕЗА“

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за генерално чистење на просторот на Клиничкиот центар „Мајка Тереза“ во Скопје.

ПУШТЕНО ВО УПОТРЕБА НОВО ВОЗИЛО ЗА ЗАЛОВУВАЊЕ И ТРАНСПОРТ НА БЕЗДОМНИТЕ КУЧИЊА ОД УЛИЦИТЕ

Во текот на денешниот ден, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје го пушти во употреба новонабавеното возило наменето за заловување и транспорт на бездомните кучиња од скопските улици.

ПРОДОЛЖУВА АКЦИЈАТА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА КЕЈОТ НА РЕКАТА ВАРДАР

Во текот на изминатите неколку дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје ги продолжија започнатите активности за генерално чистење на кејот на реката Вардар. Активностите се реализираат од двете страни од кејот, почнувајќи од мостот Гоце Делчев, до пешачкиот мост зад Владата на РМ.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“-СКОПЈЕ СО ЗГОЛЕМЕНА ДИНАМИКА ВО СИТЕ СКОПСКИ ОПШТИНИ

Во текот на изминатите неколку дена, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје ги засили своите активности во сите девет скопски општини.

ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ –СКОПЈЕ СО ЗАСИЛЕНИ АКТИВНОСТИ ЗА ЧИСТЕЊЕ НА КЕЈОТ НА РЕКАТА ВАРДАР

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа активности за генерално чистење на кејот на реката Вардар.

ПРОДОЛЖУВА МАСОВНАТА АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА СКОПСКИТЕ БУЛЕВАРИ И СООБРАЌАЈНИЦИ

Во текот на изминатите десетина дена, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје спроведуваат масовна акција за генерално чистење на сите скопски булевари и поголемите сообраќајници што се наоѓаат во надлежност на Градот Скопје.

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена

Директорот на ЈП ,,Комунална Хигиена" - Скопје, Абдусамед Шабани,на сите верници од исламската вероисповед им го честита почетокот на Светиот месец-Рамазан, со желби за духовен мир,здравје и благосостојба.

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје учествуваше на Скопскиот цветен фестивал

На 12 и на 13 мај 2018 година, во Градскиот парк во Скопје се одржа петтиот Скопски цветен фестивал, под мотото „Во боите на виножитото”.

АКЦИЈА ЗА ГЕНЕРАЛНО ЧИСТЕЊЕ НА СИТЕ СКОПСКИ БУЛЕВАРИ И ПОГОЛЕМИТЕ СООБРАЌАЈНИЦИ

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа масовна акција за генерално чистење на сите скопски булевари и поголемите сообраќајници, во координација со Градот Скопје.

Акција за генерално чистење на кејот на реката Вардар

Акцијата ќе се одвива на двете страни на реката, почнувајќи од Ново Лисиче па се до мостот „Обединети нации“, а во текот на денешниот ден се расчистува делот од мостот „Гоце Делчев“ кон Градскиот парк и Калето.

Пуштен во употреба новиот филтер на инсенераторот за медицински отпад во скопската депонија Дрисла

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, заедно со градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, денеска присуствуваше на пуштање во употреба и новиот филтер на печката за согорување медицински отпад (инсенератор)

Учениците од ОУ „Круме Кепески“ и дечињата од градинката „Детска радост“ го посетија центарот за селекција на отпадот

Во рамките на посетата на Центарот за селекција на отпадот, младите посетители имаа можност да се запознаат со процесот на селекција на отпадот и неговото балирање со помош на машини, изгледот на балите од пластика, селекцијата на пластиката по боја и тип, селекцијата на стаклото, кабастиот и електронскиот отпад, како и начинот на функционирање на прес-контејнерите.

Усвоена одлуката за новата вредност на бодот за пресметување на платите на вработените во ЈП „Комунална Хигиена“ - Скопје

На вчерашната седница на Советот на Градот Скопје беше усвоена Одлуката на Управниот одбор на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје за новата вредност на бодот за пресметување на личните доходи на вработените во Претпријатието.

Директорот Шабани одржа работна средба со градоначалникот на Општина Аеродром

Директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, одржа работна средба со градоначалникот на општината Аеродром, Златко Марин, во чиишто рамки се дискутираше за воспоставување соработка меѓу Претпријатието и општината, со цел -поефикасно справување со проблемот на бездомните кучиња на територијата на оваа скопска општина.

Директорот на ЈП "Комунална хигиена"-Скопје

Директорот на ЈП "Комунална хигиена"-Скопје, Абдусамед Шабани, на сите православни христијани им го честита празникот Велигден, со искрени желби за добро здравје, мир, радост и просперитет.

Потпишан Меморандум за меѓусебна соработка за интегрирање на неформалните собирачи во организираниот систем за управување со отпадот и унапредување на управувањето со отпадот на ниво на Градот Скопје

Денеска, во просториите на Градот Скопје, беше потпишан Меморандум за меѓусебна соработка меѓу директорот на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје, Абдусамед Шабани, градоначалникот на Градот Скопје, Петре Шилегов, директорот на Здружението „Ромски бизнис-информативен центар во Македонија“, Зоран Димов и претставничката на Здружението за одржлив развој и заштита на животната средина „Go Green“, Благица Сековска.

АКЦИЈА ЗА ПРОМЕНА НА КАПАЦИТЕ НА ПОДЗЕМНИТЕ КОНТЕЈНЕРИ ВО ОПШТИНИТЕ ЦЕНТАР И ЧАИР

Во текот на денешниот ден, екипите на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје започнаа акција за промена на капаците на сите подземни садови за исфрлање на отпадот коишто беа поставени во рамките на првата фаза на Проектот за инсталирање систем за подземни контејнери во градот Скопје, во 2013-та година.

Се одржа еко- манифестацијата „Децата и КХС во светот на екологијата“

Манифестацијата се одржа во Градскиот парк и во неа учествуваа ученици од училиштата и дечиња од градинките од сите скопски општини.

ВИКЕНД - АКЦИЈА ЗА ЧИСТЕЊЕ НА ГРАДСКИОТ ПАРК ВО СКОПЈЕ

Во текот на изминатиот викенд 17-18.03.2018 година, ЈП „Комунална хигена“-Скопје учествуваше во заедничка координирана акција за чистење на Градскиот парк

ДЕЛЕГАЦИЈА ОД РЕПУБЛИКА КОСОВО ВО ПОСЕТА НА ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ – СКОПЈЕ

Дваесетчлена делегација составена од претставници на повеќе комунални претпријатија и градските управи на Приштина, Ѓаковица, Митровица, Вуштрија, Фуш Косова и Призрен од Р. Косово

ЈП „Комунална хигиена“ продолжува со расчистување на снегот и мразот

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје и во текот на минатата ноќ и денешниот ден продолжува да ја спроведува Програмата за работа на Зимската служба, со расчистување на нападнатиот снег и мразот од улиците на градот Скопје.

Екипите на ЈП „Комунална хигиена“го расчистуваaт нападнатиот снег и мразот на скопските улици

Согласно Програмата за работа на Зимската служба, екипите на ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје во текот на целата мината ноќ и утринава работат на расчистување на нападнатиот снег и мразот во сите скопски општини.

Активности на штабот за заштита и спасување на Град Скопје

На ден 09.02.2018 година, беше одржан состанок на Штабот за заштита и спасување на Град Скопје, на којшто беа изгласани мерки за превенција од можното излевање на речните води од нивното корито.

Генерално чистење и уредување на стационарот за бездомни животни „Вардариште“

Во текот на изминатите неколку дена, ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје пристапи кон генерално чистење и уредување на просторот во стационарот за бездомни животни „Вардариште“.

Започнува акцијата за генерално чистење на општина Сарај

Во текот на денешниот ден започна акцијата за генерално чистење на општината Сарај, во којашто ќе земат учество ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје и ЈП „Паркови и зеленило“-Скопје.

Нови садници пред управната зграда на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје – придонес на Претпријатието кон намалување на загаденоста на амбиенталниот воздух во градот

Во рамките на интервентните мерки преземени од страна на Градот Скопје, со цел – намалување на нивото на загаденост на воздухот, ЈП „Комунална хигиена“-Скопје во текот на изминатава седмица засади неколку десетици нови садници во дворот на новата управна зграда на Претпријатието.

Конституирани надзорниот и управниот одбор на ЈП „Комунална Хигиена“ - Скопје

Во текот на денешниот ден се одржаа конститутивните седници на Надзорниот одбор и на Управниот одбор на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, именувани од Советот на Градот Скопје.

ЗАПОЧНУВААТ ИНТЕРВЕНТНИТЕ АКЦИИ ЗА ЧИСТЕЊЕ СО ЦЕЛ - ПОДОБРУВАЊЕ НА КВАЛИТЕТОТ НА ВОЗДУХОТ ВО СКОПСКИТЕ ОПШТИНИ

Во рамките на интервентните мерки за подобрување на квалитетот на амбиенталниот воздух во главниот град, градоначалникот на Скопје

ЈП „Комунална хигиена“ – Скопје ги реализираше едукативните предавања и еколошките работилници во општината Карпош

Едукаторите на ЈП „Комунална хигиена“- Скопје завршија со еко-предавањата во основните училишта и градинките на територијата на општината Карпош.

ДИРЕКТОРOT АБДУСАМЕД ШАБАНИ ВО РАБОТНА ПОСЕТА НА ОПЕРАТИВАТА НА ПРЕТПРИЈАТИЕТО

Во текот на денешниот ден, директорот на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје, Абдусамед Шабани, реализираше работна посета на сите служби во секторот за Оперативно-технички работи, коишто се лоцирани во авто-базата на Претпријатието.

Новиот директор на ЈП „Комунална Хигиена“ - Скопје денеска ја презема функцијата

Во текот на денешниот ден беше извршено официјално примопредавање на функцијата - директор на ЈП „Комунална хигиена“-Скопје.