25.04.2018 mkd shq eng почетна мапа на сајтот контакт
ЗА НАС УСЛУГИ ЦЕНОВНИК ЛИНКОВИ МЕСЕЧЕН ИНФО КОНТАКТ
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН (08-15ч): 321 66 44
 почетна / КХС во медиуми
КХС во медиуми
КХС во медиуми
Прописи
Извештаи
Историјат
Проекти
Еко патрола
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН
Фото галерија
 

Сертификат на систем за менаџмент со квалитет ISO 9001:2008

10та МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА - Води и отпад - реалност и предизвици
КХС во медиуми
БЕЗДОМНИТЕ ЖИВОТНИ РЕТКО НАОЃААТ ТОПОЛ ДОМ

Скопјани незаинтересирани за куче-посвојче!

Досега се вдомени помалку од 200, што е многу малку во однос на минатата година кога биле посвени 714 кучиња

По налог на граѓаните, деновиве на плоштадот Македонија

повеќе...

ИНФРАСТРУKТУРНИ ОБЈЕKТИ СЛУЖАТ KАKО KОНТЕЈНЕРИ И ТОАЛЕТИ

Подвозниците станаа места за страв и за срам

Подвозниците на многумина им служат како места за фрлање ѓубре, а освен поради нечистотијата, минувачите ги одбегнуваат и поради страв. Подвозниците во градот, особено оние н

повеќе...

800 тони празнично ѓубре

Новогодишните празници им донесоа повеќе работа на вработените во ЈП „Комунална хигиена“.

За трите празнични дена се собрани вкупно 800 тони отпад од сите општини во градот. Најмногу ѓубре е собрано од плоштадот „Македо

повеќе...

ПРВИ ЧЕKОРИ ВО ОРГАНИЗИРАНО УПРАВУВАЊЕ СО ОРГАНСKИОТ ОТПАД

Десет илјади семејства ќе двојат биоотпад

„Kомунална хигиена“ во една општина ќе подели 10.000 канти за биоразградлив отпад, по што граѓаните во нив ќе ги фрлаат одвоено само остатоците од храна и преостанатото ѓубре, к

повеќе...

Нови „мишелинки“ за старите контејнери

Старите демолирани контејнери се префарбуваат, се дезинфицираат и им се монтираат нови тркала за полесно поместување во специјалните џебови

Старите контејнери по градските улици ќе добијат нови „мишелинки“. Екипите на Ј

повеќе...

Директорот на Комуналец фатил крадец на пластика!

Првиот човек на јавното претпријатие забележал собирач на шишиња како нелегално празни жичен контејнер во Топанско Поле и веднаш му напишал отказ
Двајца собирачи на пластични шишиња редовно ги празнат жичените контејнери од К

повеќе...

Ѓубрето во Центар под земја

Жителите на скопската општина Центар до крајот на годинава ќе почнат да го фрлаат ѓубрето во подземни контејнери. Планирано е ваквите контејнери да се монтираат на 38 локации под тротоарите. Од Јавното претпријатие „Комуналн

повеќе...

Кучињата - скитници под лабораториска лупа

Најголемиот ризик со лишманијата е што многу лесно се пренесува на луѓето, а тешко се лекува. Истиот ризик е и кај кучињата. Периодот на инкубација кај луѓето може да изнесува и до седум години.

повеќе...

ДИВИТЕ СОБИРАЧИ НА ПЛАСТИКА СТАНАА ЛЕГАЛНИ 12 денари за еден килограм шишиња

Наместо, како досега, отпад да собираат каде што ќе стигнат и да им го продаваат на приватни фирми, сега тоа го прават со дозвола од ЈП "Комунална хигиена", кое им ги откупува пластиката и харти

повеќе...

Крупниот отпад завршува до контејнери

Шпорети, фрижидери, кревети, фотелји, мебел често можат да се видат покрај контејнерите на улиците. Граѓаните немајќи каде да го фрлаат крупниот отпад го оставаат веднаш до контејнерите.<

повеќе...

страница: 1 2 3 4 5 6
 
 назад
ПРЕБАРУВАЊЕ:
 
 
 
БЕСПЛАТЕН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА СОБИРАЊЕ КАБАСТ И ГРАДЕЖЕН ОТПАД 0800 222 33
ЈАВНИ НАБАВКИ
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Службата за хуман третман на бездомните животни
КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ
Едукација
 
ЕКО РЕЧНИК ЕДУКАЦИЈА
Аеросоли се цврсти честички или мали течни капки од чад, прашина, пепел и кондензирани гасовити супстанци кои можат да се најдат во воздухот. Некои од овие честички се доволно големи и темни да можат да се забележат со голо око во вид на чад. Настануваат во индустриски процеси, на депонии, преку согорување на горива, од прашина по патиштата, при градежни работи и зафати, вулкански ерупции, шумски пожари и слично. Некои честички се емитираат директно од своите извори, додека други настануваат кога гасови како сулфур оксид, азотови оксиди или неметански органски гасови и пареа стапуваат во реакција со други соединенија во воздухот и формираат супстанци со понизок степен на испарување, а потоа и најдобри микродисперзирани честички со кои гасовите можат повторно да стапат во реакција. Аеросолите се многу штетни по човечкото здравје.