25.04.2018 mkd shq eng почетна мапа на сајтот контакт
ЗА НАС УСЛУГИ ЦЕНОВНИК ЛИНКОВИ МЕСЕЧЕН ИНФО КОНТАКТ
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН (08-15ч): 321 66 44
 почетна / КХС во медиуми
КХС во медиуми
КХС во медиуми
Прописи
Извештаи
Историјат
Проекти
Еко патрола
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН
Фото галерија
 

Сертификат на систем за менаџмент со квалитет ISO 9001:2008

10та МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА - Води и отпад - реалност и предизвици
КХС во медиуми
Погледнете ги подземните контејнери во центарот на Скопје

Системот за поставување подземни контејнери за одлагање комунален отпад на ул. „Максим Горки“, општина Центар е промовиран денеска од страна на градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодор

повеќе...

Промовирани подземните контејнери

Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски, тројца општински градоначалници и директорот на ЈП „Комунална хигиена“, Ракип Дочи,  денеска го промовира системот за поставување подземни контејнери за  одлагање комунален&nb

повеќе...

Од денеска ѓубрето под земја

Од денеска скопјани ќе можат отпадот да го фрлаат во подземни контејнери кои локалните власти неодамна ги изградија на улицата Максим Горки во центарот на Скопје.

Подземните контејнери, кои за првпaт се употребуваат во

повеќе...

Ѓубрето на „Максим Горки“ под земја

Од денеска се во функција подземните контејнери на две од 15 планирани локации во центар

Скопје, конечно, ги доби првите подземни контејнери. Од денеска на две локации во општина Центар ѓубрето се фрла под земја, во поч

повеќе...

Првите кеси ѓубре пуштени во подземните контејнери во Скопје

Првите отпадоци се спуштени во новите подземни контејнери во центарот на Скопје, а на нивното официјално отворање присуствуваа градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Изет Меџити

повеќе...

Скопското ѓубре оди под земја

Скопје доби подземни контејнери за смет по примерот на големите градови. Непријатната миризба ќе замине во историјата, а градот ќе добие подобрена јавна хигиена.
Градските власти денеска го промовираа системот за функционирањ

повеќе...

Подземни контејнери во центарот на Скопје

Градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Изет Меџити и директорот на ЈП „Комунална хигиена“ Ракип Дочи денеска го промовираа системот за поставување подземни контејнери за одлагањ

повеќе...

Низ градот патролираат даскали за хигиена

Задача на еко-патролата е да ги евидентира локациите на дивите депонии и да се обиде да ги пронајде сторителите, кои потоа ги упатува својот отпад да го дислоцираат од непрописната локација, и тоа на сопствен трошок.
Движење

повеќе...

Подземни контејнери во Чаир и во Kисела Вода

За два месеца ќе почнат градежните зафати за поставување подземни контејнери во Kисела Вода и во Чаир, информираат од јавното претпријатие „Kомунална хигиена“.
Веќе е распишан оглас за избор на најповолен понудувач.
повеќе...

Од 15 јануари ѓубрето само во пластични канти

Доколку некое домаќинство нема пластична канта, апелираме да се обратат до надлежните во градот или во општината за да им се додели. Контејнери ќе се остават само кај амбулантите, училиштата, трговските центри, односно пред стопан

повеќе...

страница: 1 2 3 4 5 6
 
 назад
ПРЕБАРУВАЊЕ:
 
 
 
БЕСПЛАТЕН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА СОБИРАЊЕ КАБАСТ И ГРАДЕЖЕН ОТПАД 0800 222 33
ЈАВНИ НАБАВКИ
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Службата за хуман третман на бездомните животни
КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ
Едукација
 
ЕКО РЕЧНИК ЕДУКАЦИЈА
Аеросоли се цврсти честички или мали течни капки од чад, прашина, пепел и кондензирани гасовити супстанци кои можат да се најдат во воздухот. Некои од овие честички се доволно големи и темни да можат да се забележат со голо око во вид на чад. Настануваат во индустриски процеси, на депонии, преку согорување на горива, од прашина по патиштата, при градежни работи и зафати, вулкански ерупции, шумски пожари и слично. Некои честички се емитираат директно од своите извори, додека други настануваат кога гасови како сулфур оксид, азотови оксиди или неметански органски гасови и пареа стапуваат во реакција со други соединенија во воздухот и формираат супстанци со понизок степен на испарување, а потоа и најдобри микродисперзирани честички со кои гасовите можат повторно да стапат во реакција. Аеросолите се многу штетни по човечкото здравје.