25.04.2018 mkd shq eng почетна мапа на сајтот контакт
ЗА НАС УСЛУГИ ЦЕНОВНИК ЛИНКОВИ МЕСЕЧЕН ИНФО КОНТАКТ
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН (08-15ч): 321 66 44
 почетна / КХС во медиуми
КХС во медиуми
КХС во медиуми
Прописи
Извештаи
Историјат
Проекти
Еко патрола
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН
Фото галерија
 

Сертификат на систем за менаџмент со квалитет ISO 9001:2008

10та МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА - Води и отпад - реалност и предизвици
КХС во медиуми
Новите возила за подобрување на јавната хигиена

Јавното претпријатие се поднови со 10 нови специјализирани возила за собирање смет и 5 мотокултиватори, кои се наменети за подобрување на хигиената, пред се во делот на јавната хигиена, односно за пристап до помали и тесни улички

повеќе...

Комунална хигиена доби нови возила

Комунална хигиена доби десет нови возила за собирање отпад и пет нови мотокултиватори. Со оваа опрема ќе се собира сметот низ малите улици, а со мотокултиваторите ќе се чистат јавните површини.
„Со оваа опрема Комунална хиги

повеќе...

Комунална хигиена промовира 10 возила за смет

Градот и ЈП Комунална хигиена ги промовираа новите 10 специјални возила за собирање смет и 5 мотокултиватори.

Објавено во Скопје ID: Понеделник, 18 Февруари 2013...повеќе...

КОМУНАЛНА ХИГИЕНА ГИ ПОДНОВИ ВОЗНИОТ ПАРК И ОПРЕМАТА

Нови 10 камиони ќе собираат ѓубре од тесните сокачиња

ЈП "Комунална хигиена" вчера ги промовираше 10-те нови возила за собирање смет и 5-те мотокултиватори. Возилата за смет ќе го решат проблемот со пристапот во тесните

повеќе...

Во Скопје поставени подземни контејнери

Пуштен во употреба првиот подземен контејнер во Скопје .

До крајот на март ќе се постават уште 50 на на 15 локации низ централното градско подрачје.

Со овој проект значително се подобрува сликата на градот, б

повеќе...

Подземни контејнери во центарот на Скопје

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски, градоначалникот на општината Центар, Владимир Тодоровиќ, градоначалникот на општина Чаир, Изет Меџити, претседателот на Советот на Град Скопје, Ирена Мишева, советници во Советот н

повеќе...

Подземни контејнери во центарот на Скопје

Градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Изет Меџити и директорот на ЈП „Комунална хигиена“ Ракип Дочи денеска го промовираа системот за поставување подземни контејнери за одлагањ

повеќе...

ВО ЦЕНТАР ПОСТАВЕНИ ПОДЗЕМНИ КОНТЕЈНЕРИ

Продолжува предизборното претставување на проекти. Во општина Центар поставени се подземни контејнери. Според град

Градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Изет Меџити

повеќе...

Промовиран системот за поставување подземни контејнери

Системот за поставување подземни контејнери за одлагање комунален отпад беше промовиран во понеделник на ул.Максим Горки, општина Центар.
„Системот кој денеска го промовираме и ќе се користи за вадење и спуштање на контејнер

повеќе...

Скопјани ќе фрлаат ѓубре во подземни контејнери

Градоначалниците на Град Скопје, на Центар и на Чаир, Коце Трајановски, Владимир Тодоровиќ, Изет Меџити и директорот на ЈП „Комунална хигиена“ Ракип Дочи денеска го промовираа системот за поставување подземни контејнери за одлагањ

повеќе...

страница: 1 2 3 4 5 6
 
 назад
ПРЕБАРУВАЊЕ:
 
 
 
БЕСПЛАТЕН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА СОБИРАЊЕ КАБАСТ И ГРАДЕЖЕН ОТПАД 0800 222 33
ЈАВНИ НАБАВКИ
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Службата за хуман третман на бездомните животни
КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ
Едукација
 
ЕКО РЕЧНИК ЕДУКАЦИЈА
Аеросоли се цврсти честички или мали течни капки од чад, прашина, пепел и кондензирани гасовити супстанци кои можат да се најдат во воздухот. Некои од овие честички се доволно големи и темни да можат да се забележат со голо око во вид на чад. Настануваат во индустриски процеси, на депонии, преку согорување на горива, од прашина по патиштата, при градежни работи и зафати, вулкански ерупции, шумски пожари и слично. Некои честички се емитираат директно од своите извори, додека други настануваат кога гасови како сулфур оксид, азотови оксиди или неметански органски гасови и пареа стапуваат во реакција со други соединенија во воздухот и формираат супстанци со понизок степен на испарување, а потоа и најдобри микродисперзирани честички со кои гасовите можат повторно да стапат во реакција. Аеросолите се многу штетни по човечкото здравје.