23.04.2018 mkd shq eng почетна мапа на сајтот контакт
ЗА НАС УСЛУГИ ЦЕНОВНИК ЛИНКОВИ МЕСЕЧЕН ИНФО КОНТАКТ
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН (08-15ч): 321 66 44
 почетна / КХС во медиуми
КХС во медиуми
КХС во медиуми
Прописи
Извештаи
Историјат
Проекти
Еко патрола
ДЕЖУРЕН ТЕЛЕФОН
Фото галерија
 

Сертификат на систем за менаџмент со квалитет ISO 9001:2008

10та МЕЃУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЈА - Води и отпад - реалност и предизвици
КХС во медиуми
Фрлила златен прстен во подземен контејнер, комуналците - го нашле

“Дневниот весник „Дневник“, во своето викенд - издание од 26-27 април 2014
ја објави сторијата за работата на ЈП “Комунална хигиена“-Скопје, којашто Ви
ја пренесуваме во целост. “


СKОПЈАНKА БЛАГОДАРНА

повеќе...

ГРАДСKАТА ВЛАСТ СО РЕШЕНИЕ ПРОТИВ ДИВИТЕ ДЕПОНИИ

Kомуналците на повик ќе собираат и бојлери и шут

Проблемот со цврстиот кабаст отпад мора да се реши со формирање на посебна служба за негово собирање, која би работела на повик на граѓаните, му предложи градоначалникот

повеќе...

ЗА ДА СЕ СПРЕЧИ СОЗДАВАЊЕТО ДИВИ ДЕПОНИИ

Сто евра казна за фрлање шут
Од 50 на 100 евра се зголемува казната за фрлање градежен шут на недозволени места, што е насекаде освен на организирана депонија. Со измените на Законот на јавната чистота, кои се во процедура,

повеќе...

Ѓубрето под земја е посигурно

Подземниот систем за одложување отпад досега функционира беспрекорно, не се шири миризба, a сметот се селектира

БОЈАН ШАШЕВСКИ


Четири месеци откако беше инсталиран првиот подземен контејнер на аголот на

повеќе...

„Комунална хигиена“ доби нови возила

ЈП „Комунална хигиена“ доби 10 нови специјални возила за собирање отпад и 5 нови мотокултиватори за потребите на истото претпријатие.На промоцијата ќе присустуваат Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски и Директорот на ЈП „Ко

повеќе...

„Комунална хигиена“ промовира 10 возила за смет

Градот и ЈП „Комунална хигиена“ ги промовираа новите 10 специјализирани возила за собирање смет и 5 мотокултиватори.

- Денеска имаме промоција на новите 10 камиони за собирање смет, наменети за подобрување на хигиената,

повеќе...

Промоција на нови возила за собирање отпад

Скопските градски власти во понеделник ќе промовираат десет нови специјални возила за собирање отпад и пет нови мотокултиватори.

Овие возила се обезбедени за потребите на Јавното претпријатие Комунална хигиена". Нивната

повеќе...

Нови возила доби `Комунална хигиена`

Десет нови возила за собирање отпад и 5 нови мотокултиватори доби ЈП „Комунална хигиена“.

На промоцијата која ќе се одржи денеска  ќе присуствуваат Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски и Директорот на ЈП „Ко

повеќе...

„Комунална хигиена“ доби нови возила

ЈП „Комунална хигиена“ доби 10 нови специјални возила за собирање отпад и 5 нови мотокултиватори за потребите на ЈП „Комунална хигиена.

На промоцијата ќе присустуваат Градоначалникот на Скопје, Коце Трајановски и Директ

повеќе...

Нова опрема за ЈП „КОМУНАЛНА ХИГИЕНА“ - Скопје

Градоначалникот на Град Скопје, Коце Трајановски и директорот на ЈП „Комунална хигиена“, Ракип Дочи, денеска /18.02.2013 година/ ги промовираа новите 10 специјализирани возила за собирање смет и 5 мотокултиватори на ЈП „Комунална

повеќе...

страница: 1 2 3 4 5 6
 
 назад
ПРЕБАРУВАЊЕ:
 
 
 
БЕСПЛАТЕН ТЕЛЕФОНСКИ БРОЈ ЗА СОБИРАЊЕ КАБАСТ И ГРАДЕЖЕН ОТПАД 0800 222 33
ЈАВНИ НАБАВКИ
Слободен пристап до информации од јавен карактер
Службата за хуман третман на бездомните животни
КУЧИЊА ЗА ВДОМУВАЊЕ
Едукација
 
ЕКО РЕЧНИК ЕДУКАЦИЈА
Аеросоли се цврсти честички или мали течни капки од чад, прашина, пепел и кондензирани гасовити супстанци кои можат да се најдат во воздухот. Некои од овие честички се доволно големи и темни да можат да се забележат со голо око во вид на чад. Настануваат во индустриски процеси, на депонии, преку согорување на горива, од прашина по патиштата, при градежни работи и зафати, вулкански ерупции, шумски пожари и слично. Некои честички се емитираат директно од своите извори, додека други настануваат кога гасови како сулфур оксид, азотови оксиди или неметански органски гасови и пареа стапуваат во реакција со други соединенија во воздухот и формираат супстанци со понизок степен на испарување, а потоа и најдобри микродисперзирани честички со кои гасовите можат повторно да стапат во реакција. Аеросолите се многу штетни по човечкото здравје.